Patologijos/Gerklės skausmas

Mal De Gorge Gerklės skausmas

Pathologie Mal de gorge
Pathologie Mal de gorge

Sunku nuryti, gerklėje – draskantis, deginantis pojūtis, gerklės skausmas. Šie simptomai yra ir įprasti, ir labai nemalonūs. Dažnai juos sukelia kvėpavimo takų infekcija, ypač žiemą, arba alergija. Diskomfortą jums padės pašalinti paprastos priemonės.

 

Kas yra gerklės skausmas?

 

„Gerklės skausmas“ – tai įprastas terminas, kuris medicinoje žinomas faringito arba tonzilito pavadinimu. Faringitas – tai ryklės, t. y. viršutinės gerklės dalies, esančios burnos gale, kuria žmogus naudojasi rydamas, uždegimas. Faringitas dažniausiai pasireiškia tada, jei susergate sloga. Tai vadinamasis rinofaringitas. Faringitas paprastai paveikia ryklę, o tonzilitas – tonziles.

 

Kodėl man skauda gerklę?

 

Gerklės skausmas žiemą – gana dažnas reiškinys. Jį dažniausiai sukelia virusai, pavyzdžiui, adenovirusas, rinovirusas ar paragripo virusas. Kai kuriais atvejais gerklės skausmą gali sukelti bakterijos, pavyzdžiui, streptokokai. Gerklės skausmas gali atsirasti ir dėl:

✓išorinių dirgiklių: cigarečių dūmų, teršalų, oro kondicionierių, dulkių, šalčio ar chemikalų;

✓vidinių dirgiklių: uždegimo paveiktos nosies ertmės (rinito), alergijos (žiedadulkėms, dulkių erkučių) ar rūgštinio refliukso;

✓balso pertempimo: rėkimo, dainavimo, ilgo kalbėjimo.

 

Kaip pasireiškia faringitas ar tonzilitas?

 

Faringito simptomai:

✓Draskymo ir (arba) degimo pojūtis gerklės gale.

✓Sunku nuryti seiles ir maistą.

✓ Karščiavimas (jei faringitas yra infekcinis).

✓Kartais – kosulys.

 

Kadangi tonzilitas yra infekcinis susirgimas, valgant gerklėje juntamas „ankštumas“, atsiranda nuovargio pojūtis, patinsta kaklo glandos. Faringito ir tonzilito skirtumus apibūdinti gana sunku.

 

Kas vyksta toliau?

 

Paprastai faringitas ir tonzilitas savaime praeina po savaitės. Jei simptomai tęsiasi ir išlieka aukštesnė kaip 38,5°C temperatūra, yra kvėpavimo diskomfortas, ausies skausmas, atsiranda odos išbėrimų ar kitų nerimą keliančių požymių, geriausia kreiptis į gydytoją. Nepašalinus priežasties, dėl dirgiklių ar balso pertempimo atsiradęs faringitas ir bakterinis tonzilitas gali tęstis toliau.

 

Kaip gydyti gerklės skausmą?

 

Faringitui ir tonzilitui gydyti antibiotikų nereikia, išskyrus atvejus, jei atlikęs iš jūsų gerklės paimto tepinėlio tyrimą, gydytojas nustato, kad yra bakterinė infekcija, arba apžiūros metu nustato kitus požymius, pavyzdžiui, aukštą temperatūrą ir patinusias tonziles. Simptomų gydymu siekiama sumažinti diskomfortą (skausmą ir karščiavimą). Sumažinti diskomfortą padės ir purškalai gerklei (dėl jų pasitarkite su vaistininku). Be gerklės skausmo simptomų gydymo reikėtų laikytis ir tokių mitybos bei higienos taisyklių:

✓per dieną išgerkite 1,5–2 l vandens, ypač – karštų, medumi saldintų gėrimų;

✓kaip galima daugiau ilsėkitės;

✓jei jums sloga, reguliariai išpūskite nosį naudodami servetėlę, o ją panaudoję, išmeskite;

✓venkite aplinkos, kur yra cigarečių dūmų, oro kondicionierių, venkite alkoholio ir rūgštaus bei aštraus maisto, nes jis dirgina kvėpavimo sistemą;

✓jei gerklės skausmą sukėlė alergija, stenkitės nebūti ten, kur yra alergenų.

 

HAS, Fiche mémo: Rhinopharyngite aiguë et angine aiguë de l’adulte, (Ūmus rinofaringitas ir ūmus gerklės skausmas) 2016 m. lapkričio mėn.

Vazel L., Martins C., Potard G., Marianowski R.: Pharyngites chroniques (Lėtinis faringitas). EMC – Oto-Rhino-Laryngologie, 1(1), 1–7, 2006

ESCMID gerklės skausmo gydymo rekomendacijų grupė, Pelucchi C., Grigoryan L., Galeone C., Esposito S., Huovinen P., Little P., Verheij T.: Ūmaus gerklės skausmo gydymo rekomendacijos. Clin Microbiol Infect. 2012 m. balandžio mėn.; 18 Suppl 1:1–28

Cuisnier O.: Angines (77a). Corpus Médical (Gerklės skausmo gydymo skyrius) – Grenoblio medicinos fakultetas, 2002 m. spalio mėn.

Mayo Clinic: Gerklės skausmas: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635

HUMER produktai

HUMER produktai gerklės skausmui sumažinti

2020-07-20T19:06:26+03:00

D’autres cookies sont utilisés pour vous offrir une meilleure expérience, vous pouvez accepter ou refuser leur dépôt.