Vitaminas C


Vitaminas C arba askorbo rūgštis (toks jo mokslinis pavadinimas) žmogaus organizmui yra tiesiog būtinas. Iš tikrųjų kitaip nei dauguma gyvūnų ir augalų, žmogaus organizmas negali nei pats pagaminti, nei išsaugoti vitamino C, todėl šį vitaminą jam būtina gauti su maistu. Pagrindinis vitamino C šaltinis – vaisiai, ypač juodieji serbentai, citrusiniai, kiviai ir gvajava, o taip pat daržovės, kaip antai raudonosios paprikos, salotinė sultenė ir brokoliai. Sveikatos priežiūros specialistų rekomenduojama kasdienė vitamino C dozė – apie 100 mg, arba apie 500 g vaisių ir daržovių.
Vitaminas, kuris itin svarbus sveikatai ir gyvybingumui
Jei žmogaus maiste būna nepakankamai vitamino C, gali atsirasti vitamino C trūkumas, kuris yra skorbuto – sunkios ligos, kuri, laimei, jau beveik visai išnyko, priežastis. XV–XVIII a. ši liga pakirsdavo į tolimas keliones išplaukusius jūrininkus. XVIII a. britų karinio jūrų laivyno chirurgas James Lind paskelbė „Traktatą apie skorbutą“, kuriame įrodinėjo, kad šią ligą galima gydyti apelsinais ir citrinomis. Todėl anglų jūreiviams, o po keleto metų ir prancūzams prieš ilgai trunkančias keliones visuomet būdavo duodama citrusinių vaisių. XX a. 4-ajame dešimtmetyje anglų chemikas Walter Haworth aprašė vitamino C struktūrą, jį susintetino ir pavadino askorbo rūgštimi. Už tai mokslininkas pelnė Nobelio premiją.
Vitamino poveikis mūsų organizmui yra labai įvairus. Vitaminas C dalyvauja kolageno gamybos procese ir padeda tinkamai funkcionuoti kaulams, dantims, kremzlėms, dantenoms, odai ir kraujagyslėms. Būdamas antioksidantu, jis padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso, taip pat padeda tinkamai funkcionuoti imuninei ir nervų sistemai bei energiją išskiriantiems metabolizmo procesams, leidžia organizmui lengviau pasisavinti geležį ir padeda mažinti nuovargį.
Anses: Actualisation des repères du PNNS: élaboration des références nutritionnelles (Prancūzijos nacionalinės maisto programos gairių atnaujinimas), 2016. Fain O. Carence en vitamine C et scorbut (Vitamino C trūkumas ir skorbutas). mt 2013; 19 (3): 179–88. Dr. Paule Nathan Le point sur la vitamine C, Nutrition & Pédiatrie (Vitamino C pristatymas; Mityba ir pediatrija), 2009 m. kovo mėn. 2 tomas, 4 numeris. Kyle R. A., Shamp M. A.: Walter Haworth – Vitamino C sintezė. Mayo Clinic darbai, 77 tomas, 2 laida, 108 p. EFSA: Mokslinė nuomonė dėl teiginių apie maisto produktų maistingumą ir sveikatingumą: vitamino C nauda DNR, baltymų ir lipidų apsaugai nuo oksidacinio poveikio (ID 129, 138, 143, 148), antioksidacinei luteino funkcijai (ID 146), regėjimo palaikymui (ID 141, 142), kolageno formavimui (ID 130, 131, 136, 137, 149), nervų sistemos funkcionavimui (ID 133), imuninės sistemos funkcionavimui (ID 134), imuninės sistemos funkcionavimui užsiimant intensyvia fizine veikla ir po jos (ID 144), geležies pasisavinimui iš maisto (ID 132, 147), energiją išskiriančiam metabolizmui (ID 135) ir sudirgintų viršutinių kvėpavimo takų būklės pagerinimui (ID 1714, 1715) vadovaujantis Reglamento (EB) Nr. 1924/2006 13 straipsnio 1 dalimi; EFSA Journal 2009; 7(9):1226
HUMER produktai
HUMER produktai, kurių sudėtyje yra vitamino C
HUMER pastilės gerklei

- Nuramina ir atpalaiduoja skaudančią gerklę (vaistinis čiobrelis)
- Sustiprina imuninę sistemą (vitaminas C)
- Be cukraus