Mėlynė (Vaccinium myrtillus)


Botaninis pavadinimas: Vaccinium myrtillus
Mėlynės arba europinės mėlynės – tai uogos, kurias veda lėtai augančių brukninių šeimos augalų krūmokšniai. Nors mėlynių tėvynė – Šiaurės Europa, tačiau jų sutinkama ir Azijoje bei Šiaurės Amerikoje vidutinio klimato ir arktinio klimato zonoje. Auga tiek žemumose, tiek ir kalnuose drėgnuose spygliuočių miškuose, ąžuolynuose ir bukmedžių giraitėse, pievose ir krūmokšniais apaugusiose dykvietėse. Švelnūs, ryškiai žalios spalvos lapeliai šiek tiek dantyti, o rausvi žiedai, kurie žydi balandžio – birželio mėnesiais, yra varpelio formos. Nedidelės, sultingos, saldžios tamsiai mėlynos spalvos uogos sunoksta vasarą.
Unikalaus aromato uogos ir vertingos jų sudedamosios dalys
Mėlynes, kurios vertintos dėl išskirtinio salsvo aromato ir maistinės vertės, žmonės rinko ir vartojo nuo pat paleolito laikų. Augalas buvo populiarus tarp senųjų Amerikos čiabuvių, kurie mėlynių žiedus aukodavo „Didžiajai sielai“, kad ši saugotų jų vaikų sveikatą. Šiandien mėlynių krūmokšniai auga daugelyje šalių, įskaitant Didžiąją Britaniją, ypač jos šiaurėje ir vakaruose. Parduodamos šviežios, šaldytos ar džiovintos uogos, taip pat verdamos mėlynių uogienės ir spaudžiamos sultys. Miltelių arba ekstrakto forma mėlynės naudojamos ir maisto papilduose bei sveikuose produktuose.
Mėlynėse yra vitaminų C ir B bei polifenolių, kaip antai flavanoidų ir antocianinų, kurie uogos suteikia nuostabią spalvą. Uogose yra A tipo proantocianidinų (PAC), retų medžiagų, kurių randama ir spanguolėse. Šie natūralūs pigmentai traukia vabzdžius ir padeda augalui apsidulkinti. Taip pat manoma, kad jie padeda augalui apsisaugoti nuo šalčio ir kitų nepalankių sąlygų. Priklausomai nuo uogų geografinės kilmės ir surinkimo laiko, antocianinai sudaro apie 1/3 sauso mėlynių ekstrakto, o taninai – apie 1 proc.
Vaccinium myrtillus L., fructus recens ir Vaccinium myrtillus L., fructus siccus vertinimo ataskaita. EMA/HMPC/555161/2013.
Chu W., Cheung S. C. M., Lau R. A. W. ir kt.: mėlynė (Vaccinium myrtillus L.) Leidinyje: Benzie I. F. F., Wachtel-Galor S., (redaktoriai). Vaistiniai augalai: biomolekuliniai ir kinikiniai aspektai. 2-oji laida. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. 4 skyrius.
Monografija apie Vaccinium myrtillus, Alternatyvios medicinos apžvalga, 6 tomas, Nr. 5, 2001, 500–504 p.
Tonelli N., Gallouin F.: Des fruits et des graines comestibles du monde entier, Ed. (Vaisiai ir valgomosios sėklos iš viso pasaulio) Lavoisier 2013, 464–470 p.