Kvapusis rozmarinas (Rosmarinus officinalis)


Botaninis pavadinimas: Rosmarinus officinalis
Tas Provanso aromatas! Amžinai žaliuojantis krūmokšnis, kuris priklauso notrelinių šeimai ir kurio tėvynė – Viduržemio jūros šalys, visus metus veši sausame, saulės nukaitintame pajūrio dirvožemyje. Lotyniškai pavadinimas „ros marinus“ reiškia „jūros ašarą“ – pagal žiedus, kurie yra melsvi kaip ašara, ir pagal tai, kad auga netoli nuo jūros.
Kvapieji rozmarinai gausiai auga pietų Prancūzijos krūmynuose, krūmokšniais apaugusiuose plotuose ir soduose. Lapai siauri, ilgi, kieti tamsiai žalios spalvos, skleidžia malonų aromatą ir primena spygliuočių medžių spyglius.
Jūros ašara, kvepianti eukaliptu
Kvapusis rozmarinas, kuris kaip laukinis augalas auga Viduržemio jūros regiono šalyse, kaip sukultūrintas augalas daugiausia auginamas Šiaurės Afrikoje, Italijoje, Ispanijoje ir Portugalijoje. Maistui paskaninti ir konservuoti naudojamas šviežias arba džiovintas, be to, distiliacijos garais būdu iš šakelių arba žydinčių viršūnėlių išgaunamas eterinis aliejus. Visame pasaulyje kvapusis rozmarinas plačiai naudojamas kulinarijoje, tradicinėje medicinoje ir parfumerijos pramonėje.
Kvapiojo rozmarino eterinį aliejų daugiausia sudaro terpenai – medžiagos, kurios šiems dervingiems augalams suteikia išskirtinį aromatą. Jų kiekis priklauso nuo augimo vietos. Maroke augančio kvapiojo rozmarino eteriniame aliejuje daugiausia yra eukaliptolio, kamparo – medžiagos, kuri dažniausia randama „tigro balzame“, ir pinenų, kurių aromatas primena kėnių kvapą.
Ulbricht C. ir kt.: Įrodymais pagrįsta sisteminė kvapiojo rozmarino (Rosmarinus officinalis) apžvalga. „Natural Standard Research Collaboration“ darbas. Maisto papildų žurnalas. 7(4) tomas, 2010 m.
Ait-Ouazzou A., Loran S., Bakkali M., Laglaoui A., Rota C., Herrera A., Pagan R., Conchelloa P. Iš Maroko gautų Thymus algeriensis, Eucalyptus globulus ir Rosmarinus officinalis eterinių aliejų cheminė sudėtis ir antimikrobinis veikimas. J Sci Food Agric 2011; 91: 2643–2651
Panda H.: Aromatinių augalų auginimas, perdirbimas ir naudojimas. Asia Pacific Business Press, 2005 m.