Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/prasomlt/domains/miecys.lt/public_html/humer/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/prasomlt/domains/miecys.lt/public_html/humer/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/prasomlt/domains/miecys.lt/public_html/humer/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Juodieji serbentai (Ribes nigrum) – Humer

Juodieji serbentai (Ribes nigrum)

cassissier plantes et ingredients
cassissier plantes et ingredients

Botaninis pavadinimas: Ribes nigrum

 

Šiaurės Europoje, Rytų Europoje ir Rusijoje paplitę juodieji serbentai – tai tankūs daugiamečiai krūmai, augantys ūksmingose vietose, drėgnuose miškuose ir pelkynuose. Dantyti triskilčiai lapai auga kuokštais, o juos sumaigius, pasklinda itin malonus aromatas. Nedidelių, penkialapių rausvų žiedų kekės sužysta prie pat šaknų. Rugpjūčio mėn. prisirpsta spindinčios apvalios mėlynai juodos spalvos uogos, kurių viduje – itin aromatingas charakteringo skonio raudonas minkštimas su gausybe sėklyčių, kurios tiesiog traukia paukščius.

 

Žavaus aromato uogos ir lapai

 

Šaltiniai liudija, kad juodieji serbentai kaip prieskonis buvo naudojami jau viduramžiais, o neapdorotos uogos – nuo XVI a. pabaigos. Abatės Hildegardos Bingenietės dėka žinia apie gydomąsias lapų ir žiedų savybes pasklido jau XI a. Juodieji serbentai ypač išpopuliarėjo XVIII a., o Pierre Bailly Montaran išleidus knygą „Puikiosios juodųjų serbentų savybės,“ jie netgi įgijo universalios gydymo priemonės reputaciją.

 

Juodųjų serbentų lapuose yra flavanoidų, įskaitant rutiną, taip pat esama antocianinų, polifenolių, taninų, vitamino C ir nedideliais kiekiais – apie keturiasdešimt eterinių aliejų. Juodieji serbentai, kurie viduramžiais naudoti kaip vaistinis augalas, šiandien vartojami džiovinti ir trinti arba sauso ekstrakto, gauto išgarinus skystąjį ekstraktą, forma.

 

Tonelli N., Gallouin F.: Des fruits et des graines comestibles du monde entier, Ed. (Vaisiai ir valgomos sėklos iš viso pasaulio), Edition Lavoisier, 2013.

IESV: Les plantes médicinales (Vaistiniai augalai), 2014.

Ghedira K., Goetz P., Le Jeune R.: Ribes nigrum L. Phytothérapie (2008) 6: 125–128 p.

Europos Sąjungos vaistinių augalų monografijos skyrius apie Ribes nigrum L., lapai, 2017 m. sausio 31 d. EMA/HMPC/745353/2016.

HUMER produktai

HUMER produktai, kurių sudėtyje yra juodųjų serbentų

2020-07-20T19:06:26+03:00

D’autres cookies sont utilisés pour vous offrir une meilleure expérience, vous pouvez accepter ou refuser leur dépôt.